Ας παρακολουθήσουμε τα παρακάτω βίντεο από την εκπομπή "ΤΑ ΜΑΣΤΟΡΟΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ" από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ.
(επιλέξτε "Πλήρης Τεκμηρίωση" για να δείτε λεπτομέρειες)
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ -ΤΟ ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ (κλίκ στο σύνδεσμο για να δείτε το βίντεο)
Αναφορά στα ΜΠΟΥΛΟΥΚΙΑ, τις ομάδες μαστόρων της πέτρας από τα χωριά της ΚΟΝΙΤΣΑΣ, τις σχέσεις μεταξύ των μελών, το ρόλο και τη δουλειά του ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΑ, τις ειδικότητες και τον τρόπο χρέωσης των οικοδομικών εργασιών αλλά και της διανομής της αμοιβής, τη μεγάλη σημασία των υποζυγίων, τις προφορικές συμφωνίες και τα συμφωνητικά της εποχής που αφορούσαν κυρίως μεγάλα ή δημόσια έργα, τις ετοιμασίες για την αναχώρηση, τις συνήθειες που συνδέονταν με τον αποχαιρετισμό, τις συνθήκες, τις δυσκολίες και τις κακουχίες της δουλειάς και της ζωής, τα ψώνια και τις ετοιμασίες των μπουλουκιών για την επιστροφή, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόταν τα χρήματα ο αρχηγός της κάθε οικογένειας. Παρουσιάζονται μερικά από τα σημαντικότερα έργα τους σ’ ολόκληρη την ΕΛΛΑΔΑ.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ -ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ (κλίκ στο σύνδεσμο για να δείτε το βίντεο)
Σύγχρονοι τεχνίτες αναφέρονται μέσω της εκπομπής ΤΑ ΜΑΣΤΟΡΟΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ στα ΜΠΟΥΛΟΥΚΙΑ (ομάδες μαστόρων της πέτρας από τα χωριά της ΚΟΝΙΤΣΑΣ) στις δεκαετίες του 1930, 1950 και 1960 και μιλούν για την εργασία τους στην ΠΕΡΣΙΑ, τις αμοιβές, τα νέα υλικά όπως τα κεραμίδια και το τσιμέντο, τις σύγχρονες κατασκευές και τους εργολάβους, ενώ συγκρίνουν την παλιά τέχνη της πέτρας με τη σύγχρονη μαζική και γρήγορη κατασκευή και την εμφάνιση των μηχανικών και των αρχιτεκτόνων. Στη συνέχεια, κάνουν λόγο για την αυξανόμενη ζήτηση της πέτρας στις νέες οικοδομές, τα σύγχρονα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για το πελέκημά της αλλά και για διάφορα οικονομικά και άλλα θέματα τα οποία αποτρέπουν τους νέους να ασχοληθούν με αυτήν, επισημαίνοντας την εξαφάνιση των παλιών μαστόρων και, μαζί μ αυτούς, την εξαφάνιση της σχετικής γνώσης. Μιλούν για την ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ της ΠΥΡΣΟΓΙΑΝΝΗΣ, το περιοδικό ΑΡΜΟΛΟΪ, τις προσπάθειες για τη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα των χωριών της ΚΟΝΙΤΣΑΣ και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ΜΟΥΣΕΙΟ των ΜΑΣΤΟΡΩΝ της ΠΥΡΣΟΓΙΑΝΝΗΣ.
ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ (κλίκ στο σύνδεσμο για να δείτε το βίντεο)
Αναφορά στην τέχνη, την τεχνική και την αισθητική των Ηπειρωτών μαστόρων της πέτρας του προηγούμενου αιώνα. Παλιοί τεχνίτες μιλούν για τα μονότοξα και τα πολύτοξα πέτρινα γεφύρια, τις δυσκολίες κατασκευής τους, τις τεχνικές και τις μεθόδους θεμελίωσής τους, με ιδιαίτερη αναφορά στο ΓΕΦΥΡΙ της ΖΕΡΜΑΣ και της ΚΟΝΙΤΣΑΣ. Αναφερόμενοι στα πέτρινα σπίτια, μιλούν για τη σειρά των εργασιών και περιγράφουν σχετικά έθιμα και προκαταλήψεις. Μιλούν για τις τεχνικές τοιχοποιίας και κατασκευής της στέγης, τη δουλειά των ΠΕΛΕΚΑΝΩΝ (πελεκητών) και τις ειδικές τεχνικές στην επεξεργασία της πέτρας ανάλογα με τη θέση της, τις εξώπορτες, τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες και τα διάφορα δομικά στοιχεία όπως τα τζάκια, τις επιγραφές των κτητόρων και τα λιθανάγλυφα. Ο αφηγητής αναφέρεται στην ποικιλία και την ενότητα των θεμάτων με επιρροές από τη Βυζαντινή παράδοση, τη λαϊκή αλλά και τη μουσουλμανική τέχνη. Παρουσιάζονται έργα των μαστόρων της πέτρας από ολόκληρη την Ελλάδα.
Μόλις βρεθούμε στη σελίδα του αρχείου της ΕΡΤ κάνουμε κλικ στο "πλήρης τεκμηρίωση" .
Τα κείμενα είναι από www.ert-archives.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου